Informationer om dit fjernvarmeanlæg

På denne side kan du bl.a. finde tjeklister, hvis du mangler varme eller varmt vand, en introduktionsvideo til dit fjernvarmeanlæg og din måler samt tips og tricks til hvordan du får gang i varmen, hvis den er sløv efter sommeren.

Tjeklister, hvis du mangler varme eller varmt vand

Hvis du mangler varmt vand eller varme, kan du gennemgå følgende tjeklister – måske kan du løse problemet?

Mangler du varmt vand, så tjek:

  • 1. Alle dine vandhaner.

  • 2. Er der pumpe på din varmtvandsbeholder, så tjek om der er lys i pumpen.

  • 3. Hvis du har varme på radiatorerne, men ikke varmt vand, kan det skyldes, at din varmtvandsbeholder eller brugsvandsveksler er tilkalket. Du skal kontakte en vvs-installatør, der kan afkalke jeres installation. 

Er dine radiatorer kolde, så tjek:

  • 1. Er dine termostater skruet op?

  • 2. Er der luft i radiatorerne?

  • 3. Er der vand på dit fjernvarmeanlæg?

  • 4. Er der strøm på dit fjernvarmeanlæg?

  • 5. Er der lys i pumpen?

  • 6. Er der tryk på dit fjernvarmeanlæg?

Hvis du ikke ved, hvordan du tjekker om der er vand på anlægget eller du ikke ved noget om pumpeindstillinger, så kan vi anbefale dig at se denne korte video:

Se nedenstående videoer og få styr på, hvordan du tjekker dit anlæg

Skru op for dine termostater

Tjek om der er strøm på dit anlæg

Tjek trykket på dit anlæg

Luk luften ud af radiatoren

Skru op for dine termostater

Hvis du oplever, at der ikke er varme på dine radiatorer eller gulvvarmesystem, kan du prøve at skrue helt op for varmen på dine termostater.

Dine radiatorer og dit gulvvarmesystem regulerer sig efter rumtemperaturen og temperaturen, som du har indstillet på din termostat. Når din rumtemperatur svarer til den temperatur, som du har indstillet på dine termostater, lukker varmen og derfor kan du opleve, at dine radiatorer eller gulve føles kolde.

For at tjekke om dit fjernvarmeanlæg fungerer, skal du derfor skrue helt op for varmen. Hvis du oplever, at dine radiatorer eller gulvvarmesystem føles varmere efter du har skruet op, kan du konstatere, at varmen fungerer. Du kan nu skrue ned for varmen igen til den ønskede rumtemperatur.

Hvis dine radiatorer eller gulvvarmesystem ikke føles varmere, kan du følge næste råd. Bemærk, at gulvvarmesystemer er langsommere at opvarme end radiatorer.

Tjek om der er strøm på dit anlæg

Du skal nu bevæge dig ud til dit fjernvarmeanlæg, for at tjekke om der er strøm på dit anlæg. På anlægget, kan du se pumpen, manometer og styringsboksen med display. Hvis du kan se tal og tekst i displayet samt lys i pumpen, kan du konstatere, at der er strøm på anlægget.

Hvis der ikke er strøm på dit anlæg, kan du prøve at identificere årsagen – det kan være en stikkontakt, der er slået fra. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter en elektriker.

Tjek tryk på anlæg

Hvis anlægget er tilkoblet strøm, kan du tjekke trykket. Det gør du på manometeret. Se illustration. Den sorte pil skal være i det grønne felt – gerne omkring 1,5 bar (se den røde pil på illustrationen). Hvis den sorte pil er under ca. 1,5 bar, skal du fylde vand på dit anlæg. Du kan se, hvordan du fylder vand på dit anlæg her.

Du skal kontakte en VVS’er, hvis du ikke selv kan fylde vand på anlægget.

Luk luften ud af dine radiatorer

Når du har fyldt vand på dit anlæg, skal du lukke luften ud af alle dine radiatorer. I den modsatte ende af termostaten er der placeret en lille ventil. Se illustration.

For at lukke luften ud af radiatoren, skal du løsne ventilen en smule ved hjælp af en tang eller lignende. Når ventilen er løsnet, kan du høre hvordan luften siver ud. Når der ikke kommer mere luft, men vand, skal du lukke ventilen igen. Din radiator er nu luftet ud. Dette skal du gøre med alle dine radiatorer.

Når du har luftet dine radiatorer, skal du gå tilbage til dit anlæg og tjekke dit tryk.

Nyt fjernvarmeanlæg – nyt styresystem

Har du et nyere fjernvarmeanlæg, kan du med fordel se nedenstående videoer. Videoerne gennemgår hvordan du bedst muligt kan indstille dit anlæg.

Opstart af fjernvarmeunit med det nye ECL 120 styresystem

Vigtige informationer i ECL 120

God afkøling har betydning for din varmeøkonomi

God afkøling giver god økonomi. Jo bedre du udnytter varmen i dit fjernvarmevand, jo bedre bliver værkets driftsøkonomi og dette kan smitte af på din varmeregning. Når du holder øje med din afkøling, sikrer du ikke kun værket og dig selv en bedre økonomi, men du sparer også på energien og på miljøbelastningen.

Der er to steder, du hurtigt kan tjekke om din afkøling ser fornuftig ud:

  • Tjek dine radiatorer, er de kolde eller lunkne i bunden, mens de er varme i toppen, er det et godt tegn.
  • Tjek forskellen på fjernvarmevandets fremløbstemperatur, som kan aflæses på varmemåleren. Forskellen skal helst lægge på 30C om vinteren og oftest lidt mindre om sommeren.

Det du aflæser er selvfølgelig kun et øjebliksbillede, derfor er det bedst at beregne den gennemsnitlige afkøling over en længere periode. Så for at kunne beregne den gennemsnitlige afkøling, skal måleren aflæses jævnligt og de aflæste tal sættes ind i en formel, der passer til dine måleenheder (MWh/KWh/Gj). Jo højere tallet er, jo bedre.

Du finder din afkøling under Eforsyning E|Forsyning (eforsyning.dk).

Se hvordan du aflæser MWh / GJ, m3 og hour på 2 forskellige målere:

10 tip til at spare på varmen

Vi har samlet 10 tip til dig, så du kan spare penge og passe på klimaet.

1. Tænd for alle dine radiatorer og indstil dem ens

For at spare på varmen, skal du indstille alle dine radiatorer ens for jo flere radiatorer, der deler arbejdet om at varme dit hjem op, jo bedre. Husk derfor at åbne for alle radiatorer, da det sikrer en nemmere opvarmning og billigere drift.

Hvis du ønsker at holde et rum køligere, anbefaler vi, at du max skruer rummet 3 grader ned i forhold til dine andre rum for at mindske risikoen for skimmelvækst.

2. Skru ned for varmen

Det måske mest indlysende tip er at skrue ned for varmen, men faktisk skal der ikke så meget til. Du sparer penge for hver grad, som du skruer ned. Så prøv dig frem – måske føles 19 grader lige så godt som 20.

Skru dog ikke temperaturen for langt ned, da det kan øge risikoen for skimmelvækst.

3. Hold temperaturen på samme niveau

Du kan sænke temperaturen om natten, og når du er på arbejde. Vi anbefaler, at du max skruer 3 grader ned. Vær dog opmærksom på at holde temperaturen på nogenlunde samme niveau. Det kan sjældent betale sig at skrue for langt ned om natten, og når du er på arbejde, da der skal bruges meget energi på at varme rummene op igen.

4. Jo koldere returtemperatur, jo bedre udnyttelse af varmen

Jo koldere returtemperatur, jo bedre har du udnyttet varmen i fjernvarmevandet. Hvis din radiator eller returrøret føles kolde eller håndvarme, er dette et tegn på, at du har en god afkøling og udnytter varmen. Hvis du har en dårlig afkøling anbefaler vi, at du prøver at følge disse 10 spareråd eller får en VVS’er til at tjekke din installation.

5. Giv dine radiatorer plads

Du sætter din radiator på hårdt arbejde, hvis du dækker den til med tøj eller stiller en sofa foran. Det gør det nemlig sværere for varmen at cirkulere og derved sværere for radiatoren at varme dine rum op.

6. Luft ud – hurtigt og effektivt

Det er vigtigt at få luftet ud flere gange dagligt, da det mindsker risikoen for fugtdannelse og derved skimmelvækst. For at spare på varmen er det vigtigt, at du lufter ud hurtigt og effektivt. Det kan du bl.a. gøre ved at åbne flere vinduer og døre samtidigt. Hvis du lufter ud for længe vil vægge, gulve og døre blive kolde, og det vil derfor tage længere tid og energi at varme op. Vi anbefaler, at du max lufter ud i 5 – 10 minutter.

7. Luk for varmen, når du lufter ud

Du skal lukke for varmen, når du lufter ud. Hvis du ikke lukker for varmen, mens du lufter ud, vil radiatorerne registrere kulden og begynde at varme op.

8. Skru løbende op for varmen

Når temperaturen falder, skal du ikke skrue helt op for varmen. For at spare på varmen, kan du løbende skrue op for fremløbstemperaturen på dit anlæg. Et godt udgangspunkt er at indstille fremløbstemperaturen på 35 – 40 grader. Når det bliver koldere udenfor hæves fremløbstemperaturen med 3 – 5 grader, og når det bliver endnu koldere hæves den igen med 3 – 5 grader. På den måde kan du langsomt skrue op for varmen i takt med, at det bliver koldere udenfor.

9. Energioptimer dit hus

Varmeforbruget afhænger bl.a. af tilstand på dit hus, fx hvor godt det er isoleret. Du kan spare mange penge på varmeregningen ved at energirenovere dit hus.

10. Hold øje med dit forbrug

Et andet godt tip for at spare på varmen er, at du kan holde øje med dit varmeforbrug – om det er stigende eller faldende. For at holde øje med dit forbrug kan du aflæse din måler en gang om måneden. Alternativt kan du tjekke dit forbrug på www.e-forsyning.dk. Find dine login informationer på din årsopgørelse.